Serious problems gimping. [SOLVED]

Discussion in 'GIMP for Mac' started by alaskatroll, May 16, 2012.

  1. alaskatroll

    alaskatroll New Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hi all! Thanks in advance for your time...

    I'm new to these forums, and was hoping that someone could help me with major complications I've recently been having with Gimp. They suddenly appeared, I had never had problems with Gimp, and when I fired it up for the first time after a while, Everything seemed to have gone to shit. That was with 2.6.1. I installed 2.8.0, hoping that would fix it, but it only introduced more problems.

    Sadly, there are numerous things wrong, I'll list them in order of how problematic they are:

    - Gimp crashes a lot... whenever I try to do something, really.

    - I can't move the windows. In fact, there's no title bar for any of them.

    - I can only resize the main view window in the lower right corner. Can't resize anything else.

    - Whenever the normal cursor should appear, it shows the black x-shaped cursor instead. weird.

    I had an issue where whenever I tried to edit the preferences, I got an error saying permission was denied to create library/application support/gimprc, even though I have read & write permissions on all of the files in the folder... but when I changed the permissions of "everyone" from read-only to read & write, that issue disappeared. strange, and I think it has something to do with the problems I'm still having.

    I tried reinstalling gimp and xquartz, to no avail.

    someone please help me!
     
  2. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,814
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    Re: Serious problems gimping.

    Try this:

     
  3. Arzoroc

    Arzoroc Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 12, 2009
    Messages:
    2,201
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Germany
    Re: Serious problems gimping.

    Maffe, this is in the Mac forum, so I think this is for Mac, not Windows.

    Alaskatroll, did you download Gimp from lisanet? Also, have you tried uninstalling everything related to Gimp (that is, delete the Gimp folders everywhere etc) and reinstalling from scratch with an official file from an official Gimp website?

    Have you got any problems with other programs similar to Gimp? (I don't know about any of the techy stuff, but python is run by some programs isn't it? *ducks in case he said something wrong*) A clean install should always be flawless, so if there's a problem, it's probably your computer that causes them.

    As you mentioned the rights-issues, have you tried starting Gimp with SU? (terminal > sudo gimp did the job in Ubuntu Linux). Did you run the installation as SU/Admin?
    ... If it's none of this, I can't help you I guess..
    Maybe wait for the more techy guys around here, or even send a PM to lisanet.
     
  4. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,814
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    Re: Serious problems gimping.

    Sorry, i was in a hurry for practice, didn't pay attention.
     
  5. alaskatroll

    alaskatroll New Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Re: Serious problems gimping.

    I did a clean reinstall from lisanet. I deleted the gimp folder in applciation support... Are there any other files I should have removed?

    I also deleted both XQuartz and X11, and then did a clean re-install of just XQuartz 2.7.1. Then, when I launched gimp, it asked me to locate X11. So I chose XQuartz.app, and nothing was fixed. So I checked out the console, and it says:
    Code:
    5/16/12 8:03:20.721 PM org.macosforge.xquartz.startx: waiting for X server to begin accepting connections 
    5/16/12 8:03:20.722 PM org.macosforge.xquartz.startx: waiting for X server to begin accepting connections No protocol specified
    
    every 2 seconds. finally, it says

    Code:
    5/16/12 8:03:36.806 PM org.macosforge.xquartz.startx: /opt/X11/bin/xinit: giving up
    5/16/12 8:03:36.806 PM org.macosforge.xquartz.startx: /opt/X11/bin/xinit: unable to connect to X server: Operation timed out
    5/16/12 8:03:36.807 PM org.macosforge.xquartz.startx: waiting for X server to begin accepting connections 
    5/16/12 8:03:36.809 PM [0x0-0x82082].org.gimp.Gimp: gimp-2.8: Fatal IO error 35 (Resource temporarily unavailable) on X server /tmp/launch-5GYNb8/org.macosforge.xquartz:0.
    5/16/12 8:03:36.821 PM [0x0-0x82082].org.gimp.Gimp: (script-fu:1038): LibGimpBase-WARNING **: script-fu: gimp_wire_read(): error
    5/16/12 8:03:37.808 PM org.macosforge.xquartz.startx: waiting for X server to shut down 
    5/16/12 8:03:37.808 PM org.macosforge.xquartz.startx: /opt/X11/bin/xinit: server error
    5/16/12 8:03:38.004 PM org.macosforge.xquartz.startx: waiting for X server to shut down 
    
    That's when gimp crashes.

    Does that help anyone? Anyone know XQuarts well? I love my gimp :'(
     
  6. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,814
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    Re: Serious problems gimping.

    There was this one guy who knew something.
     
  7. alaskatroll

    alaskatroll New Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hey guys, I finally figured it out. Apparently the issue lied with unix permissions and access control lists. They were probably interfering with both the installation and running of both Xquartz and gimp. I reset the permissions and ACLs to default on my home drive, and after reinstalling both XQuartz and gimp, no problems.

    So, if anyone else ever has this problem, or any other weird problems, tell them to reset their permissions and ACLs.
     
  8. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,814
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    Thank you for that!
    I hate when people fix it, but doesn't report back.
    So forum guys keeps looking for solution and if they doesn't find it then its never solved!
    Once again, thank you! :)
     

Share This Page