How to change Toolbox default away from Paintbrush?

Discussion in 'General Discussion' started by Friar Broccoli, Jan 25, 2012.

  1. Friar Broccoli

    Friar Broccoli New Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hi;

    I absolutely hate having to start Gimp with the "Paintbrush Tool" as default. I would like to change it to the "Rectangle Selection Tool". I am pretty sure I've tried everything obvious, so I presume a file hack is required. Could someone tell me which file needs to be hacked, and give me some idea what I need to change? (If I need to change a binary file, that's not a problem for me - just give me the offset and the from/to characters.)

    I am using GIMP 2.6.11.

    Thanks
  2. Arzoroc

    Arzoroc Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 12, 2009
    Messages:
    2,201
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Germany
    What about just pressing the shortcut for the rectangle select tool everytime Gimp starts?
    If you're into programming you sure can make yourself a small file that starts Gimp and presses the shortcut key for you as soon as the UI is loaded...
  3. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,811
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    ROOOOOOOD!!!!!!!!!!!!!!!!!
  4. Friar Broccoli

    Friar Broccoli New Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I have a bad memory/reflexes and keep forgetting and invariable wind up drawing all over whatever I'm editing.

    Not elegant, and in my case it would take about the same amount of time to identify the offending configuration file and hack it unaided. But I don't want to do that, I want to spend my time learning gimp.
  5. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,811
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    As i said:
  6. Friar Broccoli

    Friar Broccoli New Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I have no idea what (if anything) this is intended to mean.
  7. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,811
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    Its a person! :p
    Rod!
    He is more code-y person than us.
  8. rich2005

    rich2005 New Member

    Joined:
    Apr 29, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Try

    1. Choose the rectangular select tool so it is active.
    2. Go into the edit -> preferences -> tool options menu
    3. Untick the 'save tool options on exit' (if ticked)
    4. click on the 'save tool options now' button

    this should fix the tools for the next time you start Gimp.
  9. Friar Broccoli

    Friar Broccoli New Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Thanks. Mucking with that menu worked.

    I had previously tried that, but I guess I didn't try hard enough.
  10. Rod

    Rod Moderator Staff Member

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Messages:
    1,740
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Looks like you got it fixed. :)
    Sorry i took so long to get here.

    Thanks for the heads up Maffe.
  11. Maffe811

    Maffe811 The forum pet Staff Member

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Messages:
    6,811
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Norway/Norge/Norwegen
    No problem, im here to help! :D

Share This Page